Hoe kun je de groepsdynamiek van je team beïnvloeden?

Wil je met jouw team een goed resultaat neerzetten?
Wil je samen innovatief denken én doen?
Streef je naar een high performance team?

 • Je hebt met je team een nieuwe uitdaging gekregen en je wilt daarom anders werken, bijvoorbeeld meer marktgericht.
 • De samenwerking van je team met andere teams moet anders om succesvol te kunnen blijven.

Ontwikkeling van teams in de toekomst

Multidisciplinair samenwerken is dé competentie van de toekomst. Want je kunt problemen niet meer vanuit één kennisveld oplossen. Je hebt verschillende expertises nodig om tot goede nieuwe ideeën te komen en die succesvol uit te voeren.

Daarnaast krijgen je mensen steeds meer verschillende functie-onafhankelijke rollen en moeten ze dus ook steeds sneller in wisselende groepen samenwerken met iedere keer een andere groepsdynamiek. Daarom heb je inzicht nodig in de werking van groepen. Je moet snel een teamgevoel opbouwen met elkaar. Als je samen iets wilt bereiken, werk je vanuit die basisveiligheid aan een gemeenschappelijk doel. Vrijwel alle groepen ontwikkelen zich op een zelfde manier en je kunt die groepsdynamiek vanuit de positie van leidinggevende beïnvloeden.

Wat is een Dreamteam?

Ik noem mijn rol Dreamteam Developer, omdat ik jou en je team tips en tools geef om je te ontwikkelen tot een Dreamteam. Een Dreamteam is een high performance team met plezier, een onderlinge gunfactor, een hoge energie-uitwisseling en vertrouwen.

Inhoud

Als high performance team heeft een Dreamteam een gemeenschappelijk inhoudelijk doel, commitment voor het doel en voor elkaar, onderling vertrouwen en een heldere rolverdeling met bijbehorende verantwoordelijkheden en werkafspraken.

Mens

Een Dreamteam heeft daarnaast nog vier succesfactoren aan de menskant:

 1. De mensen volgen hun hart en talent en geven daarmee betekenis aan hun werk. Dat waarderen ze ook van elkaar. Iedereen doet waar hij goed in is, want dat levert energie op.
 2. Teamleden gunnen elkaar succes.
 3. Teamleden steken elkaar aan met energie, inspiratie en succes.
 4. Teamleden vertrouwen elkaar en krijgen vertrouwen van de organisatie.

(Deze succesfactoren zijn geïnspireerd op de definitie van een Dreamteam op dreamteambuilding.nl)

Hoe creëer jij een Dreamteam?

Als Dreamteam Developer help ik je groepen en teams tot Dreamteams te ontwikkelen. Want het levert meer op als je niet alleen een doel hebt, maar ook nog eens samenwerkt om dat doel te bereiken. Als je aandacht besteedt aan zowel de inhoud als de menskant. Als je, kortom, invloed uitoefent op de groepsdynamiek.

Uit ervaring weet ik dat inhoudelijke onderwerpen altijd óók over groepsdynamiek gaan. Ik weet hoe je in een snel veranderende markt moet manoeuvreren en wat dat vraagt van mensen. Ik verbind mens en inhoud, omdat ik ervan overtuigd ben dat het één niet zonder het ander kan.

groepsdynamiek

Meer informatie?

Met een passende methodiek mensen in beweging krijgen

Ginny heb ik leren kennen door het project dat zij binnen de Hogeschool Rotterdam voor de opleiding International Business Management heeft begeleidt.
Het project cultuur en verandering heeft door haar manier van werken een goede start meegemaakt en is nu nog steeds een onderdeel van het dagelijks werken.
Haar manier van werken kenmerkt zich door luisteren, analyseren, probleem helder hebben en met een passende methodiek mensen in beweging krijgen. Vooral het visualiseren van uitkomsten maakte het project niet alleen effectief maar ook leuk en leerzaam. Zij geeft op een open en vriendelijke wijze feedback. Een prima sparringpartner in innovation waar ik met een fijn gevoel op terug kijk.

Rob Claassens, Onderzoekscoordinator
kenniscentrum Business Innovation at Rotterdam University of Applied Sciences

She had a real passion for training

She had a real passion for training

Ginny undertook the role of trainer and coach for the Danone Leadership culture programm known as CODE.

We found Ginny to be an open, dedicated team worker who always strived to deliver the best result for the business.
From her role in the CODE programme it became clear she had a real passion for the training and development of others.

Marketing Director
Danone

She is truly interested

She is truly interested

My experience with Ginny as a leader is that she is truly interested in the person and his or her dreams (business and personal) and committed to achieve team results by stimulating discussion, initiatives and creativity.

Marieke Bos, marketing
Pepsico

Inspiring and supportive

Inspiring and supportive

“I learned Ginny is very inspiring in how she supported us in defining and implementing our innovation approach. She is easily approachable, a good listener & questioner and willing to understand the challenges we have as a company.
In team sessions she is good in describing and confronting team members in the process. A specific skill is her ability to make inspiring drawings during sessions. I highly recommend Ginny in innovation sessions or to support you in team building.”

 

Egbert Dikkers

A fruitful collaboration

A fruitful collaboration

“Ginny has shown clear strengths in her role as cross functional team leader by coaching the team, creating an open atmosphere, asking the right questions, be the example on open communication, giving attention not just to content but also on the ‘soft’ part of the communication as well as the process.

By doing this she increases the chance of a fruitful collaboration between different disciplines and organizational levels.”

Gonnie Houdijk, Supply Chain Director
Danone

Een prettig persoonlijke aanpak

Een prettig persoonlijke aanpak

Ik heb Ginny leren kennen als begeleider van teams, enerzijds van een team dat ik
zelf aanstuurde en anderzijds van een team waar ik deel van uitmaak. Ginny heeft in
deze rol laten zien goed in staat te zijn de diverse wensen van teamleden te
integreren in een programma. Zij werkt daarbij met concrete doelen en toetst
regelmatig of deze ook behaald worden. Daarbij maakt zij gebruik van een prettig
persoonlijke aanpak, waarbij zij in haar eigen kwetsbaarheid ook anderen uitnodigt
tot een grote mate van openheid. Kortom, ik heb de samenwerking met Ginny als
zeer plezierig ervaren!

Amanda Verhoeven, Manager Dienstverlening Vervangingsfonds / Participatiefonds

Hierdoor leer ik sneller.

Hierdoor leer ik sneller

“Ginny kent mijn team en organisatie. Ik kan met haar over de groepsdynamiek in
mijn team praten, omdat zij hen kent. Zij kan inschatten hoe mijn gedrag van invloed
is op de reactie van mijn team. Terwijl een training alleen theorie is. Ik kan daar wel
wat oefenen, maar in de praktijk moet ik het toch zelf doen. Na een sessie met Ginny
kan ik meteen oefenen met mijn eigen team en ze geeft me bovendien feedback.
Hierdoor leer ik sneller.”

Director, MT-lid

Dreamteam Development

Kies Dreamteam Development voor je MT, innovatieteam, projectteam, marketingteam of R&D-team. Ik help je meer marktgericht te werken en gebruik te maken van elkaars kracht en expertise. Je krijgt op basis van Insights Discovery® objectief zicht op je sterktes en zwaktes. Naast je zakelijke doelen ontwikkel je doelen op het gebied van samenwerking en marktfocus. Dat maakt de normen en waarden van je team bekend en gedragen, waardoor je gemakkelijker resultaat haalt. De mogelijkheden zijn:

 • Faciliteren van het proces om te komen tot een innovatiestrategie.
 • Teamcoaching voor de innovatiemanager en het R&D-team en / of commerciële team
 • Begeleiden stakeholder engagement en management.
 • Teamcoaching op samenwerking van het MT bij toekomstplannen.

Innovatiemeerdaagse

Ik organiseer een Innovatiemeerdaagse voor multidisciplinaire teams die verantwoordelijk zijn voor een merk of productcategorie. In een interactieve workshop met oog voor resultaat en mens krijg ik alle neuzen dezelfde kant op. Je team zet een gezamenlijk gedragen meerjarenplan op. Je krijgt directe output met aligned acties; een duidelijke roadmap die je al bijna kunt presenteren aan het management.

Opleiden Dreamteam Developers

Wil je Dreamteam Developers in je eigen organisatie laten opleiden of zelf Dreamteam Developer worden? Ik geef leiders de tools om zelf met Beter samenwerken in Teams (BST)  een Dreamteam te creëren. Je krijgt

 • zicht op wat je met je team wilt bereiken,
 • een actieplan om daar te komen,
 • tools om het ook echt te kunnen,
 • coaching op gedrag,
 • training op inhoud.
groepsdynamiek

Groepsdynamiek en mijn rol daarin

Wil je van je team een Dreamteam maken dat innovatief leert denken en doen? Dan zorg ik dat je team effectief samenwerkt, door hen onder andere bewust te maken van hoe de communicatiestijl van iedereen in het team invloed heeft op de groepsdynamiek.

Ik werk graag met teams die de ambitie hebben een Dreamteam te worden. Mijn favoriete organisaties zijn bedrijven in de maakindustrie, vooral food, want daar heb ik twintig jaar ervaring in. Fabrieken waar je iets tot stand ziet komen vind ik geweldig. Ik houd bovendien van innovatieve teams die kennis en onderzoek naar de markt brengen en van de dynamiek die commercie daarin brengt. Ik begeleid regelmatig R&D-teams en Commercie in begrip en effectief samenwerken. Ik wil teams op een hoger plan brengen. Daarvoor geef ik handvatten en tools, zodat je ook zonder mij verder kunt.