Managen zonder manipuleren

Individuele begeleiding om krachtig en met plezier je rol in te vullen


Managen leek je interessant, maar je bent er wel achter dat het lang niet altijd makkelijk is. Of je nu altijd al leiding hebt willen geven, of dat je er bent ingerold omdat je zo goed was in de inhoud.

Als leidinggevende wil je sturen, maar niet dwingen. Je wilt resultaten, maar zonder mensen tot het uiterste te drijven. Hoe vind je die balans? En hoe zorg je dat je krachtig én met plezier die rol kunt invullen?

Ben jij klaar met sleuren?

Zou je die kar nu wel eens samen willen trekken in plaats van alleen?

Je hebt al van alles geprobeerd om je team duidelijk te maken hoe het beter kan. Maar je medewerkers lijken het maar niet op te pakken. althans, niet zoals jij graag wil. Als je niet oppast, blijf je alles zelf doen en denk je ‘s avonds; “nog één avondje doorwerken dan”.

Alleen…. dat denk je al een poosje en ondertussen is je agenda overvol en zit je van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat in allerlei vergaderingen. Tegenwoordig loop je niet eens meer van vergaderzaal naar vergaderzaal, want alles gebeurt in Teams/Zoom.

Kortom, het loopt niet zoals je wil en het kost veel energie om de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Herken jij bijvoorbeeld de volgende situaties?:

 • Vraag jij je af waar je de lijn trekt tussen begripvol zijn en ‘de baas’?
 • Merk je dat je leiderschap minder effectief is nu je je team en collega’s vooral online ziet en spreekt?
 • Geef je leiding aan een team en zie je dat het anders kan, maar lukt het je (nog) niet die verandering in gang te zetten?
 • Wil je je team beter laten samenwerken, terwijl ieder voor zichzelf en zijn eigen doelstellingen lijkt te gaan?
 • Wil je leren hoe je jouw stakeholders betrekt, zonder dat je de hele dag alleen maar met hen bezig bent in plaats van met de inhoud van het werk? Wil jij je omgeving dus wel betrekken bij je werk, maar zelf de leiding houden?
 • Kosten je (team)bijeenkomsten veel energie? Zou je ze liever overslaan? Wat kun je anders doen, zodat het jou en je team wel iets oplevert?
Voor leidinggevenden die tegen dit soort vragen aanlopen en daar begeleiding bij willen, heb ik ‘managen zonder manipuleren’ ontwikkeld.

“Ik ben effectiever geworden in mijn werk en heb meer balans”

Waarom ‘managen zonder manipuleren’?

Op het moment dat je gaat leidinggeven, is het belangrijk dat je allereerst leiding neemt over jezelf. Dat is nodig om goed leiding te kunnen geven aan anderen. Jezelf kennen, je eigen blinde vlekken ontdekken, het is een levenslang leerproces. Als je de stap neemt jezelf beter te leren kennen, je patronen en triggers in kaart te brengen, zal je merken dat de interactie met je omgeving fijner wordt. Het gaat je energie opleveren, in plaats van kosten.

Ik kom helaas te vaak mensen tegen die te weinig persoonlijk leiderschap nemen in samenwerking. Ze gaan onbewust of bewust manipuleren om hun zin te krijgen en hun doelen te halen. Daarin merken ze dat ze minder effectief zijn, dan ze zouden willen. Logisch, want niemand wil ergens in gemanipuleerd worden. Jij ook niet.

Manipuleren is vaak een uitvlucht omdat je de competenties nog niet hebt of jezelf nog onvoldoende kent als manager. Je hebt gewoon nog niet geleerd hoe het anders kan.

 

Kan je dit zelf oplossen?

Heel eerlijk? Waarschijnlijk niet, want je eigen blinde vlekken, herken je niet.

Om die te ontdekken heb je een ander nodig. Begeleiding biedt dan uitkomst. Bovendien scheelt het tijd, omdat ik als belangeloze buitenstaander snel de vinger op de zere plek kan leggen.

Mijn uitgangspunt is de interpersoonlijke relatie tussen jou en je omgeving. Ik maak je bewust van de invloed van je gedrag op het resultaat. We beginnen bij gedrag omdat het tastbaar is. Van daaruit gaan we naar de diepere laag van waarden.

Ik stel je vragen, houdt een spiegel voor, ben streng als het kan en aardig als je dat nodig hebt. Soms vind ik er wat van, want met 20 jaar ervaring in managen, waarin in ook wel eens gemanipuleerd heb, toen ik nog niet anders wist, ken ik het klappen van de zweep.

Daarnaast heb ik gedegen coachopleidingen gevolgd en doe ik nog steeds regelmatig aan bijscholing. Ook ben ik aangesloten bij de NOBCO. Vakmanschap is meesterschap.

Je werkt dus met iemand, die net als jij, zijn vak en ontwikkeling serieus neemt.

Door managen zonder manipuleren leer ik sneller

Ik kan met Ginny over de groepsdynamiek in mijn team praten, omdat zij hen kent.

Zij kan inschatten hoe mijn gedrag van invloed is op de reactie van mijn team. Terwijl een training alleen theorie is en coaching alleen over mij gaat, ervaar ik hier een combinatie van de twee. Ik kan met haar oefenen, en ze stelt me goede vragen.”

Directeur Eneco, over Managen zonder manipuleren

Wat houdt ‘managen zonder manipuleren’ in?

De coaching is als volgt opgebouwd:

 • Intake: In een online intake leren we elkaar kennen en bepaal ik of ik de juiste persoon ben voor jouw ontwikkelvraag. Jij krijgt door de intake inzicht of je met mij wil samenwerken of niet. We gaan in op de dingen die bij jou spelen. Na dit gesprek formuleer je je coach-vraag. De intake is vrijblijvend en er zijn geen kosten aan verbonden. (Onderaan deze pagina staat hoe je een intake kan aanvragen).

 

 • Start van het traject: We gaan samenwerken! Om de coaching goed te laten verlopen, zijn er een aantal zaken die we als eerste moeten regelen:
  • Je beantwoordt een vragenlijst op basis waarvan je een persoonlijk Insights Discovery profiel ontvangt. Je profiel bespreken we samen
  • Je ontvangt je coach-journal, waarin je gedurende het traject inzichten bijhoudt, zodat je na afloop een tastbaar document van je ontwikkeling hebt
  • Ik bevestig wat we van elkaar mogen verwachten

 

 • Coaching: Het hart van het traject vormen de 6 coach-gesprekken. Aan de hand van concrete voorvallen in je werk, gaan we aan de slag met je ontwikkelvraag. Ik houd je in deze gesprekken een spiegel voor en bied je een ander perspectief. Jij krijgt hierdoor inzicht in je patronen en handvatten om anders te handelen. Gemiddeld genomen duurt een coach-gesprek 1,5 a 2 uur.

 

 • Trainingsvideo: Tussen de gesprekken door bestaat de mogelijkheid tot het bekijken van een 2-tal trainingsvideo’s en het maken van opdrachten passend bij de ontwikkelvraag. Dit is niet verplicht, heeft als doel verrijking van kennis en inspiratie.

 

 • Evaluatie: Na afloop van het coach-traject is er een schriftelijke evaluatie. Tussentijds is er, halverwege het traject een mondelinge evaluatie.

De doorlooptijd is gemiddeld zes tot acht maanden. Soms korter, soms langer. Jij bepaalt het tempo.

Eigentijdse technieken die je tussen de sessies door helpen bij je ontwikkeling

persoonlijk leiderschapIk bied als een van de eerste en weinige coaches in NL motiverende ondersteuning per telefoon tussen de afspraken door. Je krijgt toegang tot mijn CoachApp. De app helpt je, door een kort dagelijks contactmoment, nieuw gedrag in te slijten.  Zo weet je zeker je inzichten te vertalen naar nieuw gedrag.

Vanuit een fijnere positie mijn werk doen

Door de coaching heb ik meer rust ervaren in mezelf. Gevolg hiervan is dat ik weer kan voelen wat ík wil en belangrijk vind. Vanuit die positie kan ik nu beter in contact met anderen staan en mijn werk doen.

Manager, Stedin

Wat levert ‘managen zonder manipuleren’ jou op?

   Anders kijken, denken, doen

Door anders te leren kijken / denken, ga je nieuwe manieren zien om met een situatie om te gaan. Resultaat: je kunt je anders gaan gedragen. Of niet. Dat bepaal je zelf.

 Inzicht krijgen in patronen

Heb je elke week wel akkefietjes? En vaak met dezelfde medewerkers? Ken je het gevoel van de repeterende plaat? Dat iets gaat zoals het altijd gaat? Door patronen in interactie en communicatie te leren herkennen en te leren hoe je er op kan ingrijpen, krijg je handvatten om anders te reageren.

Dingen zien die je nog niet zag

Leren over je blinde vlekken, zodat je op een andere manier naar je eigen ontwikkeling kan kijken.

Gewoontes aanleren die je verder brengen

Persoonlijke ontwikkeling die blijvend aanzet tot ander gedrag.

Ze daagt mij uit te groeien

Ginny kan haar brede achtergrond goed inzetten om mij te coachen en een spiegel voor te houden. Ze zoekt altijd een prettige combinatie van theorie en praktijk en daagt mij echt uit om te groeien. We hebben samen een traject gedaan voor loopbaan-coaching, waar ik super veel aan heb gehad. Veel positieve energie en veel ervaring, met een frisse blik op veel voorkomende problemen binnen teams. Echt verhelderend!

Laura Piebenga, Innovatie professional Friesland Campina

Online of live

Ik heb prima ervaring met online coaching via Zoom of Teams. In principe is coaching online.

Wil je toch liever live samenkomen, dan kan dat in mijn coach-ruimte in Rotterdam.

 

Voor wie is ‘Managen zonder manipuleren’ bedoeld?

De coaching is bedoeld voor managers.

De investering bedraagt € 2.500,- ex btw

Je krijgt hiervoor alle hierboven genoemde elementen.

 

Enthousiast geworden? Neem dan vrijblijvend contact op.

 1. Vul eenvoudig onderstaand formulier in en ik mail je om een belafspraak te maken.
 2. Plan zelf eenvoudig een afspraak in mijn online agenda.
 3. Niet meer wachten? Bel direct: 06-55852946

Meer weten? Mail me.

Dan maken we daarna telefonisch kennis. Dat is vrijblijvend en er zijn geen kosten aan verbonden. Als coaching niet de juiste oplossing voor je is, dan vertel ik dat ook.

Aanvraag kennismaking
Toestemming dat mijn gegevens gebruikt worden om contact op te nemen *

Ik reageer binnen 48 uur op je mail.