Hoe ontwikkel je proactieve, innovatieve diensten, terwijl je medewerkers vooral vakinhoudelijk gericht zijn? Een opdrachtgever wil zich onderscheiden van zijn concurrenten en zijn personeel behouden door een goed werkgever te zijn op een kennisintensieve markt in ontwikkeling. Met zijn vakinhoudelijke, perfectionistische team dreigt hij omzet te missen.

‘Het gesprek aangaan’

Hij wilde in eerste instantie een traditionele training waarin het team met elkaar het gesprek zou aangaan over innovatief werken. Het nadeel is dan dat de eerste iets roept, de tweede erop ingaat en de laatste niets meer kan toevoegen, want dan is alles al gezegd. Verlegen mensen of mensen die verbaal minder vaardig zijn komen dan niet aan bod. Ook komt dezelfde collega dan altijd met dezelfde stokpaardjes, bijvoorbeeld Margreet zegt altijd wel een keer in elke vergadering “De schappen in de supermarkt zijn niet van elastiek.” Ze herhaalt zichzelf, terwijl iedereen heus wel weet dat beperkte schapruimte een probleem is.

De kennis van de handen

Met Lego Serious Play® gaan we eerst bouwen. De deelnemers móéten wel uit hun hoofd en gebruik maken van ‘de kennis van hun handen’. De opdrachtgever is niet meteen enthousiast. Is Lego niet kinderachtig? Komen de serieuze onderwerpen dan wel aan bod? Heeft zo’n workshop wel impact op hoger opgeleide mensen met al behoorlijk wat trainingservaring?

Hoe bouw je een teamcultuur met Lego Serious Play®?

De deelnemers aarzelen inderdaad bij de eerste opdracht. Hoe bouw je een teamcultuur? In Lego nog wel? Ze zuchten, giechelen en maken flauwe grappen. Maar onmiskenbaar zoeken hun handen toch de stenen. Ze kunnen er niet vanaf blijven. Twee stenen op elkaar. Kleuren kiezen en combineren. Onderdelen als ramen en deuren. Metaforen als een muur tussen afdelingen, de deur staat altijd open en een poppetje dat een irritante collega vertegenwoordigt.

We beginnen met een paar opwarmrondes om de deelnemers over hun schroom heen te helpen en te leren vertrouwen op hun eigen handen.

Vertrouwen op je handen

Voor ze het weten bouwen ze elk hun eigen verhaal; ze gaan er helemaal in op. Ze krijgen er lol in en er ontstaat een positieve sfeer. Na tien minuten laten we alle deelnemers toelichten wat ze gebouwd hebben. De anderen mogen vragen stellen op grond van wat ze zien. Bijvoorbeeld: “Waarom zit die rode steen in die blauwe muur? Waren de blauwe stenen op of betekent het wat?”

Dit is de teamcultuur in Lego Serious Play®

Na de teamcultuur bouwt het team de ideale collega, de horror-collega en wat ze in elkaar waarderen. Ook van de teamcultuur bouwen ze wat ze erin waarderen en welke elementen hinderlijk zijn.

Alles staat op tafel en daar blijft het ook. Iedereen is gehoord. Dan volgt een intensieve ronde waarin het team in gesprek gaat over wat er op tafel staat en hoe zij de elementen met elkaar kunnen verbinden. Wat is belangrijk? Wat is minder belangrijk? Wat is essentieel in de toekomst?

Aan het einde van de workshop staan de teamcultuur, de gewenste wijzigingen en omringende krachtenvelden op de tafel. Iedereen maakt foto’s en heeft een positieve energie.

Innovatief én zorgvuldig

Het resultaat is dat het team een keer op een andere manier heeft samengewerkt. De deelnemers hebben ervaren dat ze speels in de vorm en serieus op de inhoud kunnen zijn. Zo kunnen ze innovatief werken, zonder hun vakinhoudelijke zorgvuldigheid te verliezen. Bewustwording is de eerste stap naar anders werken. In de workshop constateren we dat er veel op tafel ligt. We vragen elke deelnemer: “Wat ga jij vanaf nu anders doen en hoe ga je dat in de praktijk brengen?”

Serieuze onderwerpen met Lego Serious Play®

De teamdynamiek krijgt een enorme boost. Men heeft het over andere onderwerpen en werkt anders met elkaar samen. Kortom, ze hebben ‘de kracht van de stenen’ ervaren.

Door de snelle en speelse aanpak van Lego Serious Play® kunnen de deelnemers de vakinhoud loslaten en durven ze nieuwe dingen uit te proberen. Juist door de losse sfeer kunnen we gemakkelijker serieuze onderwerpen aankaarten.

De opdrachtgever: “Het is een mooie ervaring. Lego Serious Play® is een natuurlijke stap. Je kunt niet niet bouwen; het gebeurt gewoon. Ik kan Lego Serious Play® aanraden aan iedereen die wil ervaren dat wijsheid niet alleen in je zit, maar vooral ook in je hart en je handen. Juist als je al heel veel trainingservaring hebt met rollenspellen en dergelijke.”

Eindresultaat

We sluiten af met een statement, waar het hele team voor wil gaan. Een tijd later komt het team nog een keer bijeen. Dan vertalen ze hun inzichten naar praktische doelen. Vervolgens passen ze die toe in de praktijk.

Uiteindelijk wordt Lego Serious Play® in het hele bedrijf uitgerold. De aanvankelijke terughoudendheid over deze speelse werkwijze is helemaal verdwenen, zowel bij de deelnemers als bij de opdrachtgever.

Met deze ervaring wordt de organisatie creatiever en gaat flexibeler om met veranderingen, zonder de kracht van hun expertise en hun kwaliteitsstandaard los te laten.

 

Geef een reactie